Διαταραχή πανικού
Όταν αναφερόμαστε στην διαταραχή πανικού είναι σημαντικό να τη διαχωρίσουμε από το συνηθισμένο χαμηλό έως μέτριο βαθμό άγχος και φόβο που οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάτω από στρεσογόνες καταστάσεις.
Το βασικό γνώρισμα της διαταραχής πανικού είναι οι ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού οι οποίες συμβαίνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (1 μήνας ή περισσότερο). Σε αυτό το χρονικό διάστημα το άτομο συνήθως παραμένει ανήσυχο και φοβάται μήπως του ξανασυμβεί μια κρίση πανικού.
Επίσης το άτομο νιώθει ότι υποφέρει από κάποιο καρδιακό νόσημα ενώ έντονος είναι και ο φόβος του μήπως χάσει τα λογικά του. Συχνές είναι και οι αλλαγές που παρατηρούνται στην συμπεριφορά του λόγω των κρίσεων (παραίτηση από τη εργασία του, μη παρακολούθηση μαθημάτων, απομάκρυνση από παρέες κα).
Οι κρίσεις πανικού είναι συνήθως ξαφνικές και διαρκούν από 5-30 λεπτά και η συχνότητά τους είναι ποικίλη (καθημερινά, εβδομαδιαία, λίγες φορές το χρόνο).
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία της διαταραχής πανικού. Η CBT σας διδάσκει διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς και αντίδρασης στα συναισθήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ή πριν από μια κρίση πανικού. Οι κρίσεις μπορεί να γίνουν λιγότερο συχνές, μικρότερης έντασης και διάρκειας ακόμη και να σταματήσουν, μόλις μάθετε να αντιδράτε διαφορετικά στις σωματικές αισθήσεις άγχους και φόβου κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού.
Τα κυριότερα συμπτώματα των κρίσεων πανικού είναι τα εξής:
- Ταχυκαρδία
- Τρόμος
- Εφίδρωση
- Δύσπνοια, αίσθημα πνιξίματος
- Πόνος στο στήθος
- Ναυτία
- Ζάλη, αστάθεια
- Φόβος θανάτου, τρέλας
- Αίσθημα ζέστης, ρίγος
- Μούδιασμα
- Αποπροσωποίηση (μεταβολή στη συνηθισμένη αίσθηση πραγματικότητας του ατόμου όσον αφορά τον εαυτό του)
- Αποπραγματοποίηση (παραμόρφωση της αντίληψης του εξωτερικού κόσμου έτσι ώστε να φαίνεται περίεργος ή μη πραγματικός)