Αποπροσωποποίηση / Αποπραγματοποίηση

Αποπροσωποποίηση και αποπραγματοποίηση βιώνεις όταν αισθάνεσαι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σαν εξωτερικός παρατηρητής του εαυτού σου και των ανθρώπινων λειτουργειών σου. Επίσης είναι δυνατό να νιώθεις πως είσαι ψεύτικος και να παρατηρείς την ζωή σου και το περιβάλλον σου σαν να παίζεις σε ταινία ή σαν σε όνειρο. Πολλοί αντιμετωπίζουν αποπροσωποποίηση και αποπραγματοποίηση όταν βιώνουν σοβαρό άγχος η κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Συνήθως όταν το άγχος υποχωρεί, μαζί αποχωρούν και τα συμπτώματα της αποπροσωποποίησης και αποπραγματοποίησης. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επηρεάζουν την λειτουργικότητα του ατόμου, δεν υποχωρούν τελείως ή επανέρχονται συχνά τότε το άτομο αυτό ενδέχεται να υποφέρει από διαταραχή αποπροσωποποίησης, αποπραγματοποίησης.

Τα συμπτώματα της πάθησης αυτής είναι ποικίλα και ενδέχεται να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Συχνά το άτομο νιώθει μπερδεμένο και αδυνατεί να εξηγήσει τι του συμβαίνει, έχει όμως συνείδηση πως αυτό που του συμβαίνει είναι ένα συναίσθημα, μια διαφορετική αντίληψη του εαυτού του και των γύρω του. Είναι δυνατό κάποιος να υποφέρει μόνο από αποπροσωποποίηση, αποπραγματοποίηση ή και τα δύο ταυτόχρονα

Συμπτώματα Αποπροσωποποίησης

• Αίσθημα πως δεν ελέγχεις αλλά παρατηρείς την ομιλία σου τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών σου
• Έντονη συνείδηση της αίσθησης της ακοής, όρασης, αφής (νιώθεις λες και συνειδητοποιείς για πρώτη φορά ότι βλέπεις, ακούς κτλ.)
• Η αίσθηση ότι τα χέρια και τα πόδια σου, φαίνονται διαφορετικά 9 πιο μεγάλα, μικρότερα κτλ.)
• Αίσθηση ότι παρατηρείς τις σκέψεις σου, ότι οι αναμνήσεις σου είναι αλλοιωμένες ή ξένες
• Αισθάνεσαι πως ο νους έχει αποκολληθεί από το σώμα σου και το αντιλαμβάνεσαι σα 2 διαφορετικές οντότητες.
• Πάγωμα των συναισθημάτων σου, νιώθεις κενό για τον εαυτό σου και τους γύρω σου.
• Υπαρξιακές σκέψεις για την ζωή, τον θάνατο, τον χρόνο κτλ.

Συμπτώματα Αποπραγματοποίησης

• Νιώθεις πως οικεία σου μέρη όπως το σπίτι σου η μέρη όπου συχνάζεις σου είναι μεν γνωστά αλλά ταυτόχρονα και ξένα

• Νιώθεις πως σου είναι αδύνατο να νιώσεις συναισθηματική σύνδεση για κοντινά και αγαπημένα σου άτομα

• Νιώθεις πως αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά τον χρόνο, την απόσταση το σχήμα και το μέγεθος των αντικειμένων

Η διάρκεια της αποπροσωποποίησης, αποπραγματοποίησης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες, μέρες, μήνες και σπανιότερα χρονιά. Ανεξαρτήτως διαρκείας αν τα συμπτώματα σε κυριεύουν και επηρεάζουν σοβαρά την λειτουργικότητά σου η επίσκεψη σε ειδικό για την αντιμετώπιση τους είναι απαραίτητη.