Ατομική ψυχοθεραπεία

Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι μια κοινή θεραπευτική διαδικασία ανάμεσα στο θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Συχνοί στόχοι που θέτονται στην ατομική συνεδρία είναι η επίτευξη αλλαγής ή η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του θεραπευόμενου. Είναι πιθανό κάποιος να αναζητήσει θεραπεία ώστε να βοηθηθεί σε θέματα που δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει μόνος του. Η ψυχοθεραπεία δύναται να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν εμπόδιά τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά τους. Επίσης πολλοί καταφεύγουν στην ψυχοθεραπεία προκειμένου να ενισχύσουν τα θετικά τους συναισθήματα καθώς και την αυτοπεποίθησή τους. Μέσω της ψυχοθεραπείας οι θεραπευόμενοι μπορούν να μάθουν διάφορες τεχνικές ώστε να αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, να κάνουν υγιείς επιλογές και να πραγματοποιούν τους στόχους τους. Επίσης υπάρχουν και οι θεραπευόμενοι που επιλέγουν την ψυχοθεραπεία ως μέσο αυτοανάπτυξης και αυτογνωσίας.

Είναι πολύ πιθανό να ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις θεραπεία εάν κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις σου προκαλεί δυσφορία και επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σου. Δυσφορία μπορεί να σημαίνει αρνητικά συναισθήματα, σκέψεις, συμπεριφορές ακόμα και σωματικές ενοχλήσεις.

Η ατομική ψυχοθεραπεία δύναται να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει ή και να ξεπεράσει θέματα συμπεριφοράς καθώς και νοητικής, συναισθηματικής, σωματικής φύσεως. Mέσω της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται και να αντιμετωπίσει: αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές διάθεσης, οικογενειακές δυσκολίες, κακοποίηση, αυπνία, οργή, σεξουαλικότητα.

Οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας συνήθως διαρκούν από 50 έως 60 λεπτά. Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες, τους στόχους θεραπείας και την πρόοδό σας. Η θεραπευτική σχέση θεραπευτή θεραπευόμενου βασίζεται στην κατανόηση, την αποδοχή και την εχεμύθεια.

Συμβουλευτική Ζεύγους/Σύμβουλος Σχέσεων

Η ψυχοθεραπεία ζεύγους όπως φανερώνει και το όνομα της είναι το είδος θεραπείας στην οποία ο θεραπευτής βοηθάει δύο ανθρώπους που έχουν ερωτική σχέση να εμβαθύνουν στην σχέση τους, να διαχειριστούν τυχόν προβλήματα και να βελτιώσουν την ποιότητα της.

Για να το πετύχει αυτό ο θεραπευτής προχωρά σε διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις ανάλογα και με τις ανάγκες του ζευγαριού. Συνήθως η θεραπεία ζευγαριού εστιάζει στα εξής: ενασχόληση με μία συγκεκριμένη προβληματική συμπεριφορά όπως: σεξουαλικές δυσκολίες, εθισμός, αρνητικά συναισθήματα, ζήλεια, κα.

Ο θεραπευτής συμμετέχει ενεργά στην βελτίωση της κοινής σχέσης του ζευγαριού και όχι στον καθένα ξεχωριστά, βοηθά στην θέσπιση ρεαλιστικών στόχων και χρησιμοποιεί τεχνικές που στοχεύουν στην αναγνώριση των προβληματικών συμπεριφορών και στην αντικατάστασή τους με νέες πιο υγιείς.

Στόχος της ψυχοθεραπείας ζεύγους είναι το ζευγάρι μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων συνεδριών, να έχει αποκτήσει γνώσεις σχετικά με την λειτουργικότητα των σχέσεων, να έχει μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές και την επίδραση αυτών στη σχέση.

Σημαντικό είναι επίσης το ζευγάρι να έχει αναπτύξει δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να επικοινωνεί και να διαχειρίζεται τυχόν προβλήματα που προκύψουν στη σχέση με αποτελεσματικό τρόπο. Η ψυχοθεραπεία ζεύγους συνήθως διαρκεί 70 έως 80 λεπτά.

Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες, τους στόχους θεραπείας και την πρόοδό σας. Η θεραπευτική σχέση θεραπευτή θεραπευομένων βασίζεται στην κατανόηση, την αποδοχή και την εχεμύθεια.

Συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων στοχεύει στην παροχή των απαραίτητων γνώσεων, εργαλείων, καθοδήγησης και ιδιαίτερα της υποστήριξης των γονέων χωρίς προκατάληψη ή κρίση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν περισσότερες δεξιότητες ώστε να φροντίζουν αποτελεσματικά τα παιδιά τους.

Η συμβουλευτική γονέων αποσκοπεί στο να βοηθήσει τους γονείς να κατανοήσουν καλύτερα το γονικό τους στυλ, να αντιμετωπίσουν και να κατακτήσουν τελικά τα προσωπικά τους ζητήματα και να αποκαταστήσουν την οικογένειά τους, φέρνοντας πίσω την αρμονία και την ειρήνη στο σπίτι, με τελικό κίνητρο τη βελτίωση της κοινωνικο- συναισθηματικής λειτουργίας του παιδιού.

Συνοπτικά στην συμβουλευτική γονέων ο θεραπευτής ακολουθεί την εξής διαδικασία. Συναντά τον γονέα ή τους γονείς την καθορισμένη ώρα. Στη συνέχεια διεξάγει διεξοδική συνέντευξη για να προσδιορίσει το κύριο θέμα, να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημα και να αξιολογήσει την τρέχουσα συμπεριφορά και την κατάσταση του γονέα προκειμένου να προσφέρει το μέγιστο όφελος.

Πρόκειται για μια πολύπλευρη προσέγγιση και μια διαδικασία πολλαπλών βημάτων. Τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αναμένονται αμέσως, αν και μερικοί γονείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Οι ατομικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας συνήθως διαρκούν από 50 έως 60 λεπτά. Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες, τους στόχους θεραπείας και την πρόοδό σας. Η θεραπευτική σχέση θεραπευτή θεραπευμένου βασίζεται στην κατανόηση, την αποδοχή και την εχεμύθεια.

Online Υπηρεσίες

Εάν νομίζετε ότι θα επωφεληθείτε από την επίσκεψή σας σε ένα ψυχολόγο, αλλά γνωρίζετε ότι σας είναι δύσκολο πχ λόγω εργασίας ή απόστασης να τον επισκεφτείτε, τότε η online ψυχοθεραπεία μέσω Skype/Viber μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας.

Χάρη στη σημερινή τεχνολογία, η βοήθεια μπορεί να έρθει απευθείας στο σπίτι, στο γραφείο σας ή όπου αλλού κι αν βρίσκεστε σε χρόνο που θα είναι βολικός για εσάς. Μπορείτε να μιλήσετε για τα προβλήματά σας με τον ψυχοθεραπευτή σας online, χρησιμοποιώντας ένα μέσο όπως το Skype/Viber. Επίσης, προσφέρει πιο ευέλικτες ώρες συμβουλευτικής και δεν είναι γεωγραφικά δεσμευτικό. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν ταξιδεύετε για επαγγελματικούς λόγους, μπορείτε να συναντήσετε τον θεραπευτή σας χωρίς να χάσετε κάποιο ραντεβού.

Η συμβουλευτική μέσω Skype/Viber λειτουργεί εξίσου καλά με τη δια ζώσης για πολλούς τύπους ψυχολογικών παρεμβάσεων, όπως θέματα σχέσεων, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, οικογενειακή συμβουλευτική και πολλά άλλα.

Οι online συνεδρίες ψυχοθεραπείας συνήθως διαρκούν από 50 έως 60 λεπτά. Η συχνότητα και η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ανάγκες, τους στόχους θεραπείας και την πρόοδό σας.

Πώς λειτουργεί η Συνθετική Ψυχοθεραπεία;

Η συνθετική ψυχοθεραπεία υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να διερευνηθεί και να εκτιμηθεί η ανθρώπινη ψυχολογία καθώς καμία θεωρία από μόνη της δεν έχει την κατάλληλη απάντηση. Ο ρόλος του ψυχολόγου συνθετική ψυχοθεραπεία είναι να προσαρμόζει τη θεραπευτική διαδικασία για κάθε πελάτη ξεχωριστά, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές και βασικές έννοιες από διάφορες προσεγγίσεις (CBT, PCA, Psychodynamic, ACT, MBCT, κ.λπ.) – όλες οι οποίες λαμβάνονται υπόψιν και προσαρμόζονται ώστε να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε πελάτη.

Η συνθετική ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά, αρνητικά πρότυπα συμπεριφοράς, επαναλαμβανόμενες, αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα καθώς και συμπτώματα άγχους και φοβίες. Μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματική σε διάφορα ζητήματα ψυχικής υγείας όπως: εθισμός, κατάθλιψη, ξεσπάσματα θυμού, τραύμα στο παρελθόν και παρόν, πένθος, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.λπ.

Ενσυνειδητότητα και MBCT

Η γνωστική θεραπεία που βασίζεται στην ενσυνειδητότητα (MBCT) είναι μια προσέγγιση στην ψυχοθεραπεία, που χρησιμοποιεί μεθόδους γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT) σε συνδυασμό με διαλογιστικές πρακτικές ενσυνειδητότητας και παρόμοιες ψυχολογικές στρατηγικές. Μέθοδοι εμπνευσμένες από τη CBT χρησιμοποιούνται στο MBCT, όπως η ψυχοεκπαίδευση του πελάτη σχετικά με την κατάθλιψη και τον ρόλο που διαδραματίζει η γνωστική, συναισθηματική και συμπεριφοριστική του λειτουργία στην εξέλιξή της. Το MBCT δανείζεται πρακτικές από τη CBT εφαρμόζοντας παράλληλα τεχνικές ενσυνειδητότητας στην θεραπεία.

Ένα παράδειγμα θα ήταν η «αποκέντρωση», η εστίαση στην επίγνωση όλων των εισερχόμενων σκέψεων και συναισθημάτων και στην αποδοχή τους, αλλά όχι στην προσκόλληση ή την αντίδραση σε αυτά. Αυτή η διαδικασία στοχεύει να βοηθήσει ένα άτομο να απεμπλακεί από την αυτοκριτική, τον μηρυκασμό και τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν από την αντίδρασή του στα αρνητικά πρότυπα σκέψης του. Το MBCT δίνει προτεραιότητα στην εκμάθηση του πώς να εστιάζετε την προσοχή σας και να συγκεντρώνεστε συνειδητά στο εδώ και τώρα, βιώνοντας την εμπειρία, χωρίς την άσκηση κριτικής. Επίσης το MBCT εστιάζει στο να μάθουν τα άτομα να αναγνωρίζουν και να έχουν επίγνωση των συναισθημάτων και των σκέψεων τους χωρίς να επιδιώκουν να τα “ξεφορτωθούν”.

Οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα δύνανται να επιφέρουν μια μείωση κατά 30-60% στα καταθλιπτικά και αγχώδη συμπτώματα (Noordali et al., 2015). Συνολικά, το MBCT και το Mindfulness είναι ευεργετικά για όλες τις ηλικίες καθώς μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος σας, να διαχειριστείτε την κατάθλιψη, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, να χαμηλώσετε τα επίπεδα στρες και κορτιζόλης.

Συνεδρίες Κατ’ Οίκον

Παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψής μου κατ’ οίκον σε περίπτωση που η επίσκεψη σας στο γραφείο μου είναι δύσκολη ή ανέφικτη (Θέματα υγείας, κινητικά προβλήματα, ηλικία, δύσκολη προσβασιμότητα κτλ).
Η ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η δεοντολογία και τα οφέλη της θεραπείας παραμένουν ίδια ανεξαρτήτως χώρου, απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να υπάρχει ησυχία στο χώρο ώστε οι συνθήκες να είναι κατάλληλες για τη συνεδρία (διάρκεια συνεδρίας, 50-60 λεπτά).